Tudnivalók az OKJ-ről

okj Ma már közel 500 szakma közül választhatunk Magyarországon, melyek államilag elismertek és szerepelnek az Országos Képzési Jegyzékben. Az OKJ-s képzéseket iskolarendszerű képzésekben és tanfolyamok során is megszerezhetjük. De mielőtt döntünk valamilyen szakma mellett, érdemes sok mindent mérlegelni. Például azt, hogy milyen területen tudom majd hasznosítani a megszerzett tudást. 

 

 

 

Az Országos Képzési Jegyzékben 420 szakma szerepel. Korábban ez a szám 800 volt. Azonban nem lett rövidebb a lista és nem lett kevesebb választható szakma, csupán többet összevontak és alá-fölérendeltségi viszonyba hozták őket. Így került például egy szakma alá a vízvezeték- és gázvezeték-szerelő. Az OKJ-n belüli modulrendszerű felépítés a szakmai képzésben is lehetővé teszi, hogy a megszerzett ismereteket, készségeket szakmacsoportokon belül elfogadják, így később gyorsabban átképesztetjük majd magunkat.

 

Persze a munkaadók továbbra is javasolják új szakmák felvételét a sorba. Az ilyen javaslatokat a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet és a NSZFT vizsgálja meg, majd dönti el. Végül a szociális és munkaügyi miniszter dönt a bekerülésről.

 

Bizonyos esetekben szakmákat is törtölnek a listákról, amit különböző elemzések előznek meg. Az OKJ-s vizsgák népszerűségét jelentősen befolyásolja, előfeltétel-e a későbbi munkavégzéshez. "Míg korábban egy kereskedelmi egységben elegendő volt egy OKJ-s végzettségű eladót foglalkoztatni, mára minden alkalmazottnál elvárás. Népszerűnek számít a pincér és a szakács végzettség megszerzése is, ugyanis ezzel garantált a gyors álláshoz jutás nem csupán Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is" - nyilatkozta Bátyai László, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek képviseleti Szövetségének (KISOSZ) szakképzési igazgatója a Pályacsúcs Magazinnak.

 

Az is kérdés, hogy mennyire hasznos egy OKJ-s képzés, mivel nem egy esetében fizetnünk kell a képzésért. Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen szakmák iránt van kereslet, hol van hiány, hogy ez alapján választhassunk a képzések, a kínálatok közül.