Szakmai képzést vagy felsőfokú tanulmányokat válasszak?

okjEgyre nagyobb a hiány bizonyos szakmákban és egyre több diplomás munkanélküli van az országban. Ezért is lényeges feltenni a kérdést, hogy merre lenne érdemes elindulni érettségi után? Néhány szempontot most vázolunk a döntés megkönnyítése érdekében.

 

Bizonyos elemekre mindenhol szükség van

Ne gondoljuk azt, hogy szakmát csak azok választanak, akiknek úgymond “nem jött össze az élet”. A piacképes szakmák elsajátításához sok esetben szükség van érettségire és meghatározó tényezőnek számítanak a nyelvtudás és a számítástechnikai ismeretek birtoklása is. Ha ezek hiányoznak, akkor csak rosszabbul fizetett, komoly fizikai terheléssel járó munkakörök elérhetőek. Tudnunk kell tehát, hogy ha egy jóféle szakma mellett döntünk, akkor is szükség van tanulásra, ez nem csak az egyetemisták “kiváltsága”.

 

Persze diplomával sem biztos, hogy el lehet helyezkedni

A felsőfokú tanulmányok önmagában nem jelentenek nagyobb garanciát az elhelyezkedésre, mint egy jól megválasztott szakmai képzés. Ma már nagyon kevés határozatlan idejű, teljes munkaidős állásra lehet bukkanni. Diplomával a kézben is számolni kell az önálló vállalkozás kényszerével és a szabadúszó életmód vállalásával. 

 

Most akkor mit válasszak? Szakmát vagy diplomát?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Fontos, hogy mérlegeljük egyéni képességeinket és vágyainkat. Első lépésben fontos eldönteni, hogy a fiatal számára inkább a gyakorlati, kézzel fogható eredményeket produkáló tevékenység jelent-e örömet, vagy szívesebben foglalkozik elméleti jellegű feladatok megoldásával. persze a mai világban nem kerülhetjük el, hogy időről-időre visszakerüljünk az iskolapadba. Ha a nyitottság, kíváncsiság, tanulás iránti igény hiányzik, akkor a felsőfokú tanulmányok megkezdésével talán célszerűbb várni.

 

Kóstoljunk bele abba, ami vonz

Ha úgy érezzük, többet szeretnénk, tanulni vágyunk, de még nem tudjuk pontosan mit, akkor vegyünk igénybe pályaorientációs tanácsadást, tisztázzuk igényeinket és céljainkat és nézzük meg a gyakorlatban, mit jelent a felsőfokú tanulmányok folytatása. Ha pedig az egyete mellett döntünk, akkor azonnal menjünk terepre, hogy lássuk, mit is választottunk.