Hogyan válasszunk az OKJ-s képzéseket nyújtó iskolák közül?

okjNézzük meg az óraszámokat!

Sajnos a mai OKJ-s rendszerben nincs megadva egy minimális óraszám, így sok iskola ezt igen alacsonyra helyezi, hogy a piacon sikeresebb legyen. Ezzel viszont az a probléma, hogy a kevés óraszámmal nem biztos, hogy elegendő tudást szerez a hallgató. Sokan meg sem nézik az óraszámokat, ha pedig megnézik, akkor sem kételkednek abban, hogy elegendő lenne-e vagy sem ennyi óra az adott szakmához. Túlságosan alacsony óraszámokkal nem lehet felkészíteni a diákokat a vizsgákra, a kimaradt tananyagot maguknak kell elsajátítani.

 

Ne bízzunk az internetes fórumokban!

Sajnos ma már az interneten futó vélemények sem eléggé hitelesek és megbízhatóak. sokszor az adott intézmény vezetője több nick néven regisztrálja magát, hogy kedves hozzászólásokkal magához édesgesse a diákokat. Az internetes kommentek az erős piaci verseny következtében tehát erősen manipuláltak.

 

A gyanúsan jó vizsgaeredmények is becsaphatnak!

Ne válasszunk olyan iskolát, melyek 90-100%-os vizsgasikerességről számolnak be, hiszen a komolyabb képzéseknél ez nem reális, sokszor előfordul a bukás is. A képzések többségénél ilyen jó vizsgaarány tisztességes eszközökkel elérhetetlen! Az elmúlt években számtalan vizsgabotrány volt, ami nem csak az iskolának kellemetlen, hanem az érintett vizsgázóknak, sőt akár az iskola korábbi hallgatóinak is!

 

Ne higgyünk az elhelyezkedést ígérő iskoláknak sem!

Az iskola sosem lesz állásközvetítő, így egyetlen intézmény sem képes - főleg a válság idején - munkát garantálni a hallgatóknak. 

 

Fontos figyelembe venni az oktatási intézmény szakmai múltját.

Ma oktatási céget alapítani rendkívül egyszerű. Nem kell hozzá pedagógiai végzettség, nem kell hozzá oktatási tapasztalat. Bárki a saját lakásába, garázsába bejelenthet egy „iskolát”, és már indulhat is az "oktatás". Azonban ezek az “iskolák” nem adnak biztos és megbízható tudást. Válasszunk inkább olyan oktatási intézményt, mely már több évtizede ott van a piacon, már bizonyította megbízhatóságát és létjogosultságát az oktatási piacon.