Felnőttképzés és felnőtt oktatás - mi a különbség közöttük?

okjBizonyára már hallottunk mindkét szót. De lehet, hogy nem is gondoltuk, hogy milyen nagy különbségeket foglalhat magába e két kifejezés. Most itt az ideje, hogy megnézzük, hogy mit is takar az egyik illetve a másik fogalom.

Felnőttképzésnek azokat a tanfolyamokat nevezzük, melyek iskolarendszeren kívüli képzésnek minősülnek, a felnőttoktatás kategóriájába pedig azokat a képzéseket soroljuk, melyek iskolarendszerű képzésben sajátíthatóak el. Az előbbi minden esetben önköltséges, tehát fizetnünk kell érte, az utóbbi azonban államilag finanszírozott. Viszont a felnőttképzés előnye, hogy nem találkozunk semmilyen töltelék tantárggyal, így jóval rövidebb idő alatt elvégezhető, mint a felnőttoktatásban meghirdetett szakma, mivel ez ugyan tandíjmentes (és még diákigazolvány is jár hozzá), viszont a képzési idő is kitolódik. Ráadásul nem is minden szakma végezhető el felnőttoktatásban.

 

Felnőttképzést egyébként csak az az iskola indíthat, amelyik a felnőttképzést folytató intézvények nyilvántartásában szerepel. Ma már minden munka elvégzéséhez szükség van szakképesítéshez vagy legalább egy rövid tanfolyam elvégzéséhez. Persze régen egy szakmával vagy érettségivel elboldogulhattunk: ha bolti eladó szakmát kapott, akkor bolti eladó lett, ha hentesként végzett, hentes lett. Akár a nyugdíjig. Sok munkához a 8 elemi is elegendő volt kellő szorgalommal. Néhány évvel ezelőtt azonban mindenki egyetemekre és főiskolákra akart menni, óriási lett a túlképzés. A ’90-es évek elején megjelentek az OKJ-s tanfolyamok, amik hamarosan egyre népszerűbbek lettek. Az, aki nem jutott be főiskolára, aki nem is akart, aki csak egy biztos szakmát szeretett volna, aki felnőttként ismét tanulásra szánta magát, az örömmel vette az OKJ-s képzések létrejöttét. Ma már egyre többen választják a diploma helyett a biztos megélhetést nyújtó, piacképes szakma megszerzését, mert így gyorsabban önállóvá válhatnak.